Bc mentés

2020. június 21. 11:48 - Dalma91

Mint Border Collie Fajtamentő Egyesület, lassan harmadik éve tevékenykedünk.

Hogyan is indultunk?

Már egy ideje beleláttunk az állatvédelem ügyes bajos dolgaiba, így hogy állatorvosként és asszisztensként dolgozunk.
Nap, mint nap jöttek szembe velünk a szörnyűségek, hogy milyen elhagyatott és kiszolgáltatottak az állatok, ha épp rossz körülmények közé keverednek.

bc6.jpg

 


Így egy napsütötte délután, egy séta alkalmával elhatároztuk, hogy belevágunk.

Zsuzsi kutyája Bodza, szintén gyepmesteri telepről mentett, foltos, border collie jellegű kutyája mintájára határoztuk el, hogy véglegesen letesszük a voksot a border colliek mellett.

Minden tagunk tartja és imádja a fajtát, és nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ennyire érzékeny, embercentrikus kutyafajtát, hogy tudnak az emberek láncon, sertésólba vagy pincébe zárva tartani,
bc11.jpg
Az első kutyusaink:

Megpillantottunk a neten egy Bodzához nagyon hasonló kutyust, aki ugyanarról a gyepmesteri telepről is származott.
Elhatároztuk, hogy elhozzuk, és segítünk neki egy új életben.
Mire odatelefonáltunk, kiderült, hogy van egy tesója is, így rögtön két kutyust hoztunk ki a gyepmesteri telepről önerőből.
Sokan nem tudják, de a gyepmesteri telepről való kihozatal is pénzbe kerül.
Ekkor még nem volt semmink, csak az elhatározásunk, hogy segítünk, a lelkesedésünk, illetve a két kutyus után egy tetemes számlánk.
Mindkét kutya rettegett, és félelmi agresszív volt. (Utóbb egy RTG felvételt követően légpuska lövedékeket találtunk az egyik kutyusban, megértettük a rettegések okát)
Oltásuk, és ivartalanításuk után jött a fekete leves....
Gazdikat kellett találni...
Két kutyának, akik bepisiltek, mikor rájuk néztünk, és a sarokba rohanva rettegtek, ha hozzájuk szóltunk.
Ők voltak Kiwi és Eperke. 
A kennelből hazakerültek, és otthon családi körülmények között folytatódott a szocializációjuk.

Ekkor született meg az oldalunk, és kerültek fel rá az első kutyusaink.

 


Miért pont gyümölcsök?

Az első két kutyusunk random kapott gyümölcs neveket. (Kulissza titok, hogy először Eperke, és Szederke lett volna a nevük, csak a gyepiről kikerülve, kiderült hogy az előzetes egyeztetések ellenére, az egyikük fiú kutyus)

Majd rájöttünk, hogy ezt a vonalat szívesen követnénk, és a gyümölcs, majd később zöldségnevek, a védjegyei lettek a fajtamentésnek.
Két év alatt a teljes gyümölcs enciklopédiát kipipáltuk, és csak a harmadik évben tértünk át a zöldség nevekre.

Három év alatt, adó 1% nélkül, csak adományokból sikerült megmentenünk több, mint 200 kutyát.

A protokollunkhoz hozzá tartozik, az oltás, chippelés, bolha, -kullancs elleni védelem, féreghajtás és ivartalanítás mellett a szívféreg szűrés is.

Sajnos manapság rendkívül mód elterjedt a szívférgesség Magyarországon, így több mint tíz kutyánk volt igazoltan szívféreg pozitív, amiből kettő olyan előrehaladott állapotban volt, hogy szívműtétre ( Pitaya), illetve arzénes elölésre került a sor ( Grapefruit).


Hogy mik voltak a legborzasztóbb történeteink?

Vackor, a 7 hónapos duplamerle kutyusunk, aki genetikájából fakadóan süketen és vakon született. Hónapokig küzdött epileptiform rohamokkal, míg egyszer sajnos feladta a harcot.
A szaporítók kegyetlen tudatlansága okozta a halálát.bc9.jpg

Papaya, Narancs, Szilva, és Datoja egy szaporítótelepről került hozzánk. Papaya egész testében szőrhiányos, gátsérves öregedő kan kutyus volt. Hetekig meg voltunk győződve róla, hogy nem hall, de egyszerűen csak olyan szinten volt zárva a lelke minden emberi szóra és érintésre, hogy az ajtó nyitására, vagy egyéb zajra se emelte fel a tekintetét. Hetek kellettek hozzá, hogy végre elkezdjen kontaktálni velünk, és végül kiderült, hogy tökéletes a hallása is.
bc12.jpg
Voltak súlyos műtéten áteső kutyusaink is. 3 kutyusunk esett át nagyobb ortopédiai műtéten.  Füge és Csirimojó idült törésből származó lábkiegyenesítés és Saszla OCD miatt.


bc4.jpg

bc3.jpg
Voltak SOS, halasztást nem tűrő műtéteink. Egyik szombat délután Meggy a disznóólból méhvérzésessel érkezett 40 fokos lázzal. Azonnali operációra került sor.
Illetve az utcán csavargó, balesetet szenvedő Nashi esett át rekeszsérvműtéten.


bc7.jpg
Volt három alomnyi kiskutyánk, mindhárom almot kezeltük féregtoxikózissal, a nagyszámú bélférgesség miatt. Sajnos egy kiskutyánk elvesztette a harcot.

Voltak persze sikersztorik is, mint Vilmoskörte, aki zsákba kötözve, kukából mentett, lesoványodott, bőrbeteg kiskutyából cseperedett gyönyörű ifjonccá.


bc1.jpg
Mi történt a 3 év alatt?

Kettő, majd három kennellel indultunk az elején. 
Ez mára négy kennellé nőtte ki magát. Saját kezűleg lettek festve, mázolva, csinosítva a kennelek.

 

bc13.jpg

bc14.jpg


Három év alatt 214 kutyát mentettünk meg, és adtunk örökbe.
Minden kutyusunk leinformálható helyre megy, és mindössze 6 esetben kerültek vissza valamilyen oknál fogva kutyusok a gondozásunkba.
Létrehoztunk egy csoportot a gazdisodott kutyusainknak, ahol nap, mint nap osztják meg történeteiket, képeiket a gazdik egymással. Igazi kis közösség alakult ki mára.


És hogy kik is vagyunk mi?

Három lány, két asszisztens és egy állatorvos.
Mindhárman több, mint tizenöt éve foglalkozunk kutyákkal. Mindannyian tudjuk, milyen egy örökbefogadott állattal élni, hisz nekünk is vannak otthon saját mentetjeink.

bc2.jpg
Ezenkívül versenysportolunk és sportkutyáink megbízható, leinformálható tenyésztőktől származnak.
Saját kutyáink jól szocializáltak és ivartalanítottak, így ha szükséges, gyógyulni, szocializálni, rehabilitálni hazahozzuk a mentettjeinket.

bc5.jpg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalma91.blog.hu/api/trackback/id/tr7615904990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása