Miért is kell félnünk a malinois-tól?

2015. november 08. 20:13 - Dalma91

20140712_karpati_dalma_34_1000px.jpg

 

Az a nagy baj,hogy nem tudom de valaki már megválaszolhatná, hogy mért vérszomjasabb, mint az egyéb farkastól származtatott társaik.

Egy-két apró példa!

Ha egy malinois ugat, miközben egy másik fajtársánál labda vagy kaja van, akkor vigyázzunk, mert rögtön baj lesz. Ha ezt egy mudi tenné meg, vagy sheltie az ok. Hisz ők ugatósak.

Ha két kis aranyos öleb, pudli vagy bármi ami kicsi, szőrös és gomb szemei vannak játékból elkezdenék egymás arcát lerágni, fülét tépni, és egymásra vicsorogni,az megsúgom, aki nem tudná: ARANYOS!
Ha két mali a vérmérsékletéhez hűen játszik, (és tényleg játszik, mert amúgy tudnak olyat is !!) akkor a legtöbb ember tanúvédelmi program alá helyezteti magát, mert hát jobb félni, mint megijedni.

Ha egy border kekeckedik, az nem kötekedés, az terelés! (Ez fontos, ezt nem rég tudtam meg!)
Ha egy mali kekeckedik, akkor az egy vadállat.

Ha egy  kedves kiskutya megijed, akkor a következő reakciót szemlélhetjük meg: "Szegény kicsikém mit tehetek, hogy a lelkedet ne nyomja a világ minden gyötrelme?"

Ha egy malinois megijed..!
Jó-jó, tudom... amelyik malinois megijed azt kapásból lőjük a Dunába, mert akkor munkára nem jó, meg hát amúgy is egy vadállat, mert mi az hogy nem remegésbe kezd, hanem helyette ugatva néz a problémái elébe? Hisz nem megijedt!!! Csak kezelhetetlen! (ezt érdemes jól bevésni, nekem ez is elég új infó!)

És biztos számtalan példát találhatnék még, ha két és fél percnél többet gondolkodnék rajta....

dsc_5636.JPG

És mégis mért fél mindenki a malinois-tól?

- Iszonyatos, gyorsak, reakció idejük mérhetetlen. De attól még nem öl meg se embert, se állatot egyerűen csak gyors.
És nem, nem fog Fifike meghalni, pestisben elhullani, ha egy egyszer elmegy egy út mellett, ahol már egyszer valaki látott valakit, aki hallott már a malinois-król!
Hála a jó égnek nem fertőzőek! Oltott kutyák mint a többi!

- Jaj!! És a legfőbb ok! Fekete a pofájuk!! 

10003406_10202424401706358_1169678532_n.jpg

És akkor mi az amitől tényleg tarthatunk, ha meglátunk eme rettegett fajtából egy egyedet, ezért ne tegyük:

- Ne dobáljunk flakont, focilabdát, nagymamát, steaket és hasonló érdeklődésüket felkelthető dolgokat, az orruktól 20 cm-re, mert lehet rá fog fogni...Nem biztos, csak ha észreveszi!

- Ne ordítozzunk, sikítozzunk, ne kezdjünk el látványosan remegni, ha közelünkbe jön egy malinois, mert lehet ő jobban fogja furcsállni a tevékenységet, mint mi magunk a malinois-t, mint jelenséget.
(Én is biztos furcsán néznék ha valaki epileptiform rohamokat kapna, mikor felé megyek! )

De attól, mert egy állat gyors, négy lába van és láthatóan erős, tettre kész fogazata, nem biztos hogy rögtön vadorzó lesz, és higgyétek el a gazdáik célja sem a kutyapopuláció evolúciós megszelektálása urbanikus környezetben! 
Nem azt mondom, hogy nincs agresszívbutasemmirekellőkezelhetetlenidegbeteg malinois! Mert van!
És van még ilyen palotapincsi, afrikai oroszlánölő, shi-tzu, bullmasztif, border collie, csivava, etc......

És igen, sajnos vagy nem sajnos ezeknek a kutyáknak van akaratuk, önképük, tudatuk. 
Még ha néha könnyebb is lenne enélkül!
Ezért valószínű másképp kell lereagálni a dolgaikat, mint szofisztikáltabb társaiknál!
Na ez az ami ijesztő!! 

Szóval kérlek fogadjátok el, hogy ők is kutyák, csak lehet esetükben jobban kell érteni "kutyául" mint ahogy azt elsőre gondolhatnánk!11064447_1050320721649643_1871191345_o.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalma91.blog.hu/api/trackback/id/tr648060636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása