Motiváció

2012. február 21. 16:54 - Dalma91

Vajon tényleg van olyan, hogy egy eb motiválatlan?
Van olyan, hogy a világon semmi sem hajtja, semmi sem érdekli?

Vallom, hogy nincs :D Mindennek meg van a maga módja, maximum nem minden annyira magától értetődő :) Szerintem meg lehet találni az utat egy mopsz szívéhez ugyanúgy, mint egy agáréhoz, vagy munkakutyáéhoz!

Személy szerint szeretek ezzel foglalkozni :) Nagyon látványos tud lenni a változás! Hogy lesz egy kutyából, aki hozzá sem szagol a labdához, frisbee mán ebzet pár hónapon belül! Ettől szép a kutyakiképzés! Logika, türelem és kitartás kérdése minden! (Vagy legalábbis nem árt hozzá, szerintem!)

Ha kihasználjuk a kutya alapvető tulajdonságait, mint hogy ragadozó állat, és alapvető zsákmányösztönnel rendelkezik, hamar sikereket érhetünk el! ( Na persze ez nem megy úgy, ha a kutya egész nap csemegézhet, vagy napi 2 órát labdázunk vele anélkül, hogy a zsákmányt bármiféle cselekedethez ne kötnénk!)

Ha más nem, az biztosan nagy motiváció minden ebnek, ha a gazdája elrohan az ellenkező irányba tőle! Ha ez nem motiváció, ott komoly kapcsolatbeli problémái lehetnek a kutya-gazda párosnak!

A legnagyobb kihívás szerintem egy alul motivált kutyával megtalálni a szálat, amelyen elindulva, sikeres lehet a majdani közös munka.

Persze megint más visszafogni a jószágot, ha esetleg túl heves, vagy nagyon erősek az ösztönei!
Ösztönt kiírtani, teljes egészében elnyomni szerintem nem lehet! Maximum "faragni" a kutyából.
Most jön az örökös kérdés, hogy vajon melyik nehezebb? Lefaragni egy kutyából, vagy hozzátenni? Természetesen a motiválatlan ebek gazdájának a felpörgetés megy nehezebben, a túlfűtött ebek gazdájának a lenyugtatás!
Mindkettő nagyon nehéz :D Ennyi a válasz a kérdésre, amennyire én látom!
A lehetőség viszont minden esetben adott! A kontroll feladatok ráerősítésében látom a célt a túlfűtött ebeknél! A legjobb talán egy őrző-védő feladat, amikor nem az esztelen karráncigálás a cél, hanem hogy a segéd mellett is maximális legyen a kutya figyelme a gazda irányába!
Vagy akár a birkák mellett.A kutya bármilyen körülmények között maximális kontroll alatt kell, hogy legyen. Milyen lenne már, ha kedvére terelgetné a nyájat! Nem hiszem, hogy a Skót felföldeken értékelték volna ezt a "viselkedést"
Illetve a városi együttéléshez is elengedhetetlen! Ha valaki nem akar Károly bácsisan lobogni a póráz után, akkor muszáj a kutyát kondicionálni, és kontrollálni. Mégis csak elég kellemetlen , ha a kutya fel-le rohangál a járdáról az úttestre. 
Ebben az esetben is lehet a motivációja a kutyának egy macska, vagy másik eb a járda túloldalán. Ehhez aztán tényleg extra kontrollt kell felépíteni a kutyában, hogy ne legyen a vasárnap délutáni séta végzetes!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dalma91.blog.hu/api/trackback/id/tr304158965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása